Dierenarts delft;

Zorg in goede handen bij de dierenarts in Delft

Een hond blaft, een kat miauwt, een muis piept en een papegaai krauwt. Dieren maken eigen geluiden en hebben eigen manieren om u te vertellen of ze niet of wel lekker in hun vel zitten. De dierenarts van Dierenkliniek Delft-Centrum spreekt de taal van ieder huisdier.

Nieuws van de dierenkliniek

Nieuwe vaccinatiedag RHD2

Opnieuw organiseren wij voor belangstellende een vaccinatiedag tegen RHD2. Deze dag is gepland op donderdag 22 september a.s. en de afspraken zijn weer vanaf 13:00u in te plannen. Zoals in ons eerdere bericht te lezen is, moet de enting bij opstart wel eenmalig na 6 weken herhaald worden.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u ons bereiken op 015-2850230.

Link met informatie over RHD2

Vaccinatiedag RHD2 en kennismakingskorting Bravecto®

Hierbij willen we kort uw aandacht voor 2 belangrijke nieuwsberichten.

Ten eerste organiseren wij voor belangstellende konijneigenaren een vaccinatiedag voor de vaccinatie tegen de nieuwe, dodelijke virusziekte RHD2, waar wij al eerder over bericht hebben.
Het gaat om donderdag 25 augustus a.s. en de afspraken zijn vanaf het middagspreekuur te plannen. Belangrijk daarbij te weten is dat de enting éénmalig geboosterd moet worden na 6 weken, waarna deze 6 maanden bescherming biedt. Indien nodig kan deze vaccinatie gecombineerd worden met de reguliere enting voor myxomatose en RHD1.
Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u ons bereiken op 015-2850230.

Het tweede nieuws is dat er sinds kort een goede, langwerkende behandeling tegen vlooien en teken bestaat voor de hond en kat. Het gaat om het middel Bravecto® en deze biedt tot 12 weken bescherming tegen zowel vlooien als teken. Voor honden is het een smakelijk tablet en voor katten een pipet voor in de nek.
Voor hen die geïnteresseerd zijn, geldt gedurende de maand augustus 10% kennismakingskorting op Bravecto® voor zowel hond als kat.

Lees het bericht op onze Facebook-pagina voor meer informatie.

Juni: de Chipmaand

Ieder jaar staat de maand juni in het teken van het chippen van uw huisdier. Daarom deze maand dus extra aandacht voor het chippen en registreren van uw dier, maar als uw hond of kat al gechipt is óók voor het controleren van de geregistreerde gegevens!
In de praktijk blijken de gegevens in de databank helaas niet altijd meer te kloppen. Zo kan de eigenaar zijn verhuisd of bestaat het geregistreerde telefoonnummer niet  meer. Dit is heel jammer, want als het dier vermist raakt, is het in dat geval niet mogelijk om contact te zoeken met de eigenaar.

Dus heeft uw huisdier al een chip? Kijk dan toch even op www.chipnummer.nl om te controleren of uw gegevens nog kloppen.

Chippen van de kat:
Omdat het chippen van katten (in tegenstelling tot de hond) niet wettelijk verplicht is, betekent dit dat het herrenigen van een vermiste kat en eigenaar vaak lastiger is. Als voorbeeld: in 2011 kon de Dierenbescherming slechts 14% van de alle (24.107) gevonden katten weer bij hun baasje terugbrengen. Daarnaast komt het ook voor dat mensen een kat vinden die niet gechipt is en vervolgens besluiten de kat zelf te houden. Om te voorkomen dat u uw kat op zo'n manier verliest, is het aan te raden om uw kat te laten chippen én vervolgens de registratie goed bij te houden. Ook voor katten die normaal nooit buiten komen is het verstandig deze te laten chippen; mochten ze een keer ontsnappen is de kans groter dat ze de weg terug niet meer weten en zullen gaan zwerven.

Om het chippen van uw dier deze maand extra aantrekkelijk te maken, geldt er de gehele maand €10,- korting op het chippen en registreren van uw huisdier. U betaalt in juni dus geen €37,50 maar slechts €27,50.

Nieuwe, dodelijke variant RHD bij konijnen

De meeste konijneneigenaren zullen er waarschijnlijk al over gelezen hebben, maar sinds begin december van afgelopen jaar is er sprake van een nieuwe, dodelijke virusinfectie bij konijnen. Het gaan om een nieuwe variant van een bekende ziekte genaamd VHD (Viral Hemorrhagic Disease), ook wel RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) genoemd.
De reguliere vaccinatie van uw konijn beschermt een jaar lang tegen Myxomatose, een andere dodelijke virusziekte, en type 1 van RHD, maar biedt helaas geen bescherming tegen deze nieuwe variant, bekend als RHD2.
Vanwege de aandacht die het probleem heeft gekregen, wordt plotse sterfte onder konijnen al snel geweten aan RHD2, echter is het slechts in een aantal gevallen echt door onderzoek als oorzaak bevestigd. Tot op heden zijn er in de omgeving van Delft geen gevallen aangetoond.
Er bestaat helaas geen behandeling voor RHD2 en het belangrijkste is dan ook het voorkomen van besmetting en het eventueel aanvullend vaccineren van uw konijn.
De vaccinaties tegen RHD2 die op dit moment uit het buitenland gehaald worden, moeten na 6 weken worden herhaald. Begin van het voorjaar komt er echter een vaccinatie beschikbaar die een half jaar werkzaam is en niet herhaald hoeft te worden. Voor de gemiddelde konijnenbezitter zou ons advies zijn om te wachten totdat deze vaccinatie beschikbaar is en tot die tijd met name goede hygiënemaatregelen in acht te houden. Het is bijvoorbeeld niet verstandig om gras te voeren van een veld waar wilde konijnen kunnen lopen. Meer adviezen kunt u lezen op de
website van de faculteit Diergeneeskunde.
Als konijnen in een grote groep worden gehouden of naar een pension/opvang gaan, kan het wel verstandig zijn om al eerder te vaccineren. Aangezien de nieuwe vaccinaties tegen RHD2 niet standaard op voorraad zijn, is het handig om eerst te overleggen met de dierenarts. Vervolgens kan er worden besloten of er inderdaad gevaccineerd moet worden en kan dit worden ingepland.
Zodra de nieuwe vaccinatie beschikbaar komt, zullen wij dit door middel van een bericht op onze website en Facebook aankondigen en u adviseren om uw konijn te komen laten vaccineren. Aanvullende vaccinatie is sowieso aan te raden omdat besmetting ook kan optreden via stekende insecten.
 
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de recentelijk (11-01-2016) verstrekte informatie van de Universiteitskliniek van Gezelschapsdieren in Utrecht.

 

Praten met de dierenarts?

Neem contact op